PRESSVISNING: Ruhwald vs. Stålhane

18 augusti pressträff
På Rörstrand Museum kl. 15. Medverkan av konstnären Anders Ruhwald och ifrån Rian Designmuseum Love Jönsson.

Anmälan till:
My Johansson Dufva
VD Rörstrand Museum,
Tel: 0723-00 61 39
my.johanssondufva@rorstrand-museum.se

Pressmeddelande

KERAMISKT MÖTE PÅ RÖRSTRAND MUSEUM
Ruhwald vs. Stålhane 19 augusti – 23 oktober

I samband med årets Porslinsfestival invigs utställning Ruhwald vs. Stålhane med keramiken Anders Herwald Ruhwald som visar trettio av sina Glasur Stykker tillsammans med Stålhaneföremål ur sina egna, Rörstrands Museums och andras samlingar.

Anders Ruhwald är född och uppvuxen i Danmark, men verksam i USA sedan många år. Sedan sitt genombrott i början av 00-talet har han haft en omfattande produktion av skulpturer och installationer, med glaserat lergods som främsta material. Ofta utgår han från vardagens ting och miljöer och han har i flera större utställningsprojekt skapat platsspecifika verk för historiska byggnader. Ett återkommande tema i dessa projekt har varit hur former och erfarenheter från äldre dagar genljuder och upplevs idag och hur mötet med det historiska kan gestaltas fysiskt i produktionen av nya konstverk.

Sedan flera år samlar Anders Ruhwald på stengods av Carl-Harry Stålhane, formgivet för Rörstrands porslinsfabrik på 1950- och 60-talen. Anders Ruhwald har fascinerats av Stålhanepjäsernas perfektion och tekniskt avancerade glasyrer, som var frukten av ett nära samarbete mellan olika yrkeskompetenser på fabriken. Föremålen har utgjort en inspirationskälla för en ny serie av verk, som Anders Ruhwald kallar för Glasur Stykker.

Utställningen produceras av Rian Designmuseum i Falkenberg i samarbete med Rörstrand Museum och har under våren visats på Rian. Utställningen visas i Rörstrand Museums nya lokal för tillfälliga utställningar under perioden 19 augusti – 23 oktober och har vernissage kl. 14:30 den 19 augusti då Anders Ruhwald finns på plats och presenterar utställningen och sitt konstnärskap.

Anders Ruhwald (f. 1974) är en av de internationellt mest väletablerade keramikerna i sin generation och hans arbeten finns i ett tjugofemtal museisamlingar i Europa, USA och Asien. I Sverige är han representerad i Nationalmuseums, Röhsska museets och Statens konstråds samlingar. Bland hans större utställningar finns The Anatomy of a Home: Saarinen House (Cranbrook Art Museum, USA 2013), The Body, The Mind, This Constructed World (Casa Museo Jorn, Italien 2018) och Century Garden (Indianapolis Museum of Art, USA 2020).

Carl-Harry Stålhane (1920-1990) var knuten till Rörstrand 1939-1973 och fungerade under större delen av perioden som fabrikens ledande konstnär.  Han stod bakom både formgivning av servisgods och en omfattande ateljéproduktion av stengods liksom monumentala väggreliefer för offentlig miljö. Från 1973 arbetade han i den egna verkstaden Designhuset, som han startade och drev tillsammans med tidigare kollegor från Rörstrand. Under Rörstrandstiden ställde han ofta ut internationellt och finns representerad i ett femtontal museisamlingar i Europa och USA. Också idag uppmärksammas han internationellt som en av modernismens främsta svenska keramiker.

Kommande evenemang

Öppettider 2024

Måndag-onsdag Stängt
Torsdag-fredag kl. 10-17
Lördag kl. 10-16
Söndag kl. 11-15

24 juni–25 augusti:
Måndag stängt
Tisdag – fredag kl. 10-17
Lördag kl. 10–16
Söndag kl. 11–15

26 augusti–31 december:
Måndag–onsdag stängt
Torsdag–fredag kl. 10–17
Lördag kl. 10–16
Söndag kl. 11–15

Avvikande öppettider


9 maj Kristi himmelfärdsdag kl. 11-15
6 juni Nationaldagen kl. 11-15
21 juni Midsommarafton stängt
22 juni Midsommardagen stängt
15 september Museirally kl. 10-16
2 november Alla helgons dag kl. 12-00
24-26 december Julafton, Juldagen och Annandag jul stängt
31 december Nyårsafton stängt

Entré

80 SEK
Årskort 120 kr
Fri entré upp till 26 år, samt för studenter mot uppvisande av giltig studentlegitimation.
Kulturarvskortet ger 50% rabatt på entréavgift.
Vi accepterar kort- och Swishbetalning och är en kontantfri verksamhet.