PRESSMEDDELANDE Nyöppning av Rörstrand Museum

Det är arkitekterna på Tove Alderin Studio (TAS) som formgett det nya museets rum och utställningar och återskapat den levande fabriksatmosfären i de anrika byggnaderna. Rörstrand har i mångt och mycket varit en skönhetsfabrik, en pulserande organism som genom ständig framåtrörelse, teknisk kompetens och kreativt mod sökt det fulländade, vita guldet – äkta porslin.

Fabriken grundades 1726 i Stockholm och växte under 200 år till en storindustri. Efter en period i Göteborg slogs produktionen på 1930-talet ihop med ALP (AB Lidköpings Porslinsfabrik) och flyttade till Lidköping och pågick här fram till 2005 då fabriken lades ner.

Samlingarna på Rörstrand Museum utgör idag en betydande del av den svenska designhistorien och de nya utställningarna visar såväl kända klassiker som nya, udda, överraskande och inte tidigare visade föremål och gods.
– Det har funnits en förväntan på att fler föremål ska visas. Därför kan vi nu utlova en stor generositet av både porslin, signaturer och arkivmaterial som kommer väcka många minnen till liv. Fabriken och människorna fascinerar många och i de nya utställningarna fokuserar vi på kvalitet och kreativitet i relation till massproduktionen, säger museets VD My Johansson Dufva.

Upplevelsen för museibesökaren startar redan i den nybyggda entrén med porlandet från Gunnar Nylunds fontän och lyfter den gamla fabriksmuren i tegel, som museet största föremål, på framträdande plats. Här har också museets voluminösa praktföremål placerats – fantastiska skrytpjäser som gestaltar fabrikens storhet, men då de effektfullt flankeras av en krossad urna symboliseras dessutom en sönderslagen fabriksera. Vidare genom utställningen gestaltas Rörstrands maskineri; rum för rum kommer besökaren närmare verktygen, maskinerna, leran, färgerna, slitet och dammet. Och inte minst människorna – de som med sin kompetens och hängivenhet tillsammans skapade den omtalade Rörstrandsandan. Dessutom lyfts de oumbärliga konstnärer som genom decennierna satt prägel på varumärket; Carl-Erik Stålhane, Isaac Grunewald, Gunnar Nylund, Marianne Westman, Pia Törnell med flera. I det nya museet tillgängliggörs också skisser, filmer och bilder som skildrar arbetslivshistorien ur ett bredare perspektiv.

Efter renoveringen har museet dessutom utökats med en lokal för tillfälliga utställningar – Fajansen – för att skapa nya besöksanledningar året runt. Under 2022 gästas Fajansen av två internationellt kända konstnärer; Anton Alvarez (Under Pressure 13/5-7/8) och Anders Ruhwald (Ruhwald vs. Stålhane 19/8-23/10).

För pressbilder, information och intervjuer vänligen kontakta: 

My Johansson Dufva,

VD Rörstrand Museum,

Tel: 0723-00 61 39
my.johanssondufva@rorstrand-museum.se

Tove Alderin,

Tove Alderin Studio, Design / Arkitektur,

Tel: 0709-99 11 07
contact@tovealderinstudio.se

Utställningsarkitektur:

TAS / Tove Alderin Studio och Joakim Kling
Grafisk form: Studio Sophia Wood
Text: Petter Eklund
Ljus: Ljusdesign

Ombyggnationen och de nya utställningarna möjliggörs via Sparbanksstiftelsen Lidköping och med stöd av Västra Götalandsregionens Kulturnämnd, Lidköpings Kommun och Fiskars Sweden AB. 

Kommande evenemang

Öppettider 2024

Måndag-onsdag Stängt
Torsdag-fredag kl. 10-17
Lördag kl. 10-16
Söndag kl. 11-15

24 juni–25 augusti:
Måndag stängt
Tisdag – fredag kl. 10-17
Lördag kl. 10–16
Söndag kl. 11–15

26 augusti–31 december:
Måndag–onsdag stängt
Torsdag–fredag kl. 10–17
Lördag kl. 10–16
Söndag kl. 11–15

Avvikande öppettider


9 maj Kristi himmelfärdsdag kl. 11-15
6 juni Nationaldagen kl. 11-15
21 juni Midsommarafton stängt
22 juni Midsommardagen stängt
15 september Museirally kl. 10-16
2 november Alla helgons dag kl. 12-00
24-26 december Julafton, Juldagen och Annandag jul stängt
31 december Nyårsafton stängt

Entré

80 SEK
Årskort 120 kr
Fri entré upp till 26 år, samt för studenter mot uppvisande av giltig studentlegitimation.
Kulturarvskortet ger 50% rabatt på entréavgift.
Vi accepterar kort- och Swishbetalning och är en kontantfri verksamhet.