DET NYA MUSEET

Kom och ta del av stolt svensk porslinshistoria, med tusentals föremål och lika många människoöden. Rörstrand är stämpeln under kaffekoppar, tallrikar och praktpjäser, men också berättelsen om snart 300 år av innovationer och kreativt arbete, om skapandet av vackra och funktionella föremål. Många är de människor som har ägnat sina arbetsliv åt Rörstrands porslinsfabriker i Stockholm, Göteborg och Lidköping, som skapat vid målarbord och i ateljéer, i ackordhets och slit vid krossar och ugnar och längs försäljarnas rutter genom landet.

Följ med på en resa genom design, material och arbetslivshistoria. Från 1700-talets blåvita fajanser med inspiration ifrån Kina, till 1800-talets romantiska serviser med ibland så mycket som 400 olika delar, benporslin som då innehöll brända djurben, vidare till 1900-talet då honnörsmaterialet fältspatporslin gav oss designklassiker som Mon Amie och Swedish Grace, fram till nutida produktion. Det är också en resa ifrån Stockholm till Göteborg till Lidköping där Lidköpings Porslinsfabrik redan låg och slutligen 2005 gick flytten utomlands. Du som har vänt på koppar och fat vet också att det är en spännande varumärkesresa med en mängd olika stämplar och signaturer, där fabriken Rörstrand till en början var medelpunkt för att sedan lämna plats åt konstnärerna att stå i centrum.

Museet ligger i en del av den tidigare porslinsfabriken och den gamla fabriksväggen i tegel utgör en vacker fond åt Gunnar Nylunds fontän som porlar välkomnande i entrén. 2022 öppnades helt nya utställningar och här får både fabriken, föremålen, konstnärerna och arbetarna på fabriken glänsa. Men även misslyckanden, dålig arbetsmiljö och lönsamhetsproblem är en del av historien som berättas.

Det visas fler föremål än någonsin tidigare och hög igenkänning utlovas! Bänka dig framför en film med glada reklamfilmer ifrån 50-talet, bläddra bland mängder av foton och djupdyk i arkivet bland skisser, karikatyrer, priskuranter och produktblad.

I museets kafé serveras en lokalproducerad meny av smörgåsar på hembakt bröd, smarriga bakverk och enklare lunch efter säsong på finaste Rörstrandsporslin. Klicka här för att gå till kafé.

Utställningsdesign: Tove Alderin Studio

Grafisk design: Studio Sophia Wood

Text: Petter Eklund

Ljus: LjusDesign

Tack till våra samarbetspartners och leverantörer.

RÖRSTRAND MUSEUM ÄR OCKSÅ MUSEUM FÖR ALP

Rörstrand Museum är också museum för ALP, AB Lidköpings Porslinsfabrik, Lidköpings första porslinsfabrik. Du kan följa ALP-spåret genom museets salar. Kolla in den här länken Vad är ALP?

Kommande evenemang

Öppettider 2023

Tisdag-fredag kl. 10-17
Lördag kl. 10-16
Söndag kl. 11-15

Avvikande öppettider

24-26 december Julafton, Juldagen och Annandag jul stängt
31 december Nyårsafton stängt

Entré

70 SEK
Kulturarvskortet ger 50% rabatt på entréavgift.
Årskort 120 kr
Fri entré upp till 26 år, samt för studenter mot uppvisande av giltig studentlegitimation.
Vi accepterar kort- och Swishbetalning och är en kontantfri verksamhet.