Det nya museet

Rörstrand är stämpeln under kaffekoppar, tallrikar och praktpjäser, men också berättelsen om snart 300 år av innovationer och kreativt arbete, om skapandet av vackra och funktionella föremål. Många är de människor som har ägnat sina arbetsliv åt Rörstrands porslinsfabriker i Stockholm, Göteborg och Lidköping, som skapat vid målarbord och i ateljéer, i ackordhets och slit vid krossar och ugnar och längs försäljarnas rutter genom landet.

Kom och ta del av stolt svensk porslinshistoria, med tusentals föremål och lika många människoöden.

I april 2022 öppnade Rörstrand Museum  helt nya utställningar efter en längre ombyggnadsperiod. 

Rörstrands omfattande produktion med alla tusentals föremål står i centrum. Men det nya museet befolkas också av de människor som tillverkat föremålen. Konstnärer, modellörer, dekormålare, ugnsarbetare och VD:ar tar plats bredvid koppar, tallrikar, vaser och skålar som de tillbringat sina dagar med att skapa. En viktig del av utställningen visar  tillverkningsprocessen med dess mysterier för att skapa förståelse för vad som krävs för att skapa keramik. 

Alltsammans framvisas med de fabriksmurarna som fond och ackompanjeras av fasta lämningar från tillverkningens dagar, bland annat en malkvarn och den fascinerande rundugnen. 

“När Tove Alderin Studio / TAS tilldelades uppdraget att blåsa nytt liv i museet, genom en omfattande renovering och tillbyggnad, insåg man tidigt vikten av att förmedla den kreativa atmosfären i fabriken för att skapa ett aktuellt och inspirerande museum. TAS som tidigare formgivit det prisade Skissernas museum i Lund,har intresserat sig för den konstnärliga idén, kreativiteten och kompetensen, som tillsammans med ”Rörstrandsandan” varit bärande för företagets framgångar och självklara kvalitet.

”I samarbete med den grafiska formgivaren Sophia Wood har TAS månat om att föra fram varumärkets historia, de hårt arbetande människorna och fabrikens idérika miljö. Genom museets ytor gestaltas porslinsfabrikens keramiska och mänskliga maskineri, från lera till färdigt gods.”

Utställningsarkitektur: TAS / Tove Alderin Studio och Joakim Kling
Grafisk form: Studio Sophia Wood
Text: Petter Eklund
Ljus: Ljusdesign 

De nya utställningarna möjliggörs genom Sparbanksstiftelsen Lidköping och med stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Lidköpings kommun och Fiskars Sweden AB.

RÖRSTRAND MUSEUM ÄR OCKSÅ MUSEUM FÖR ALP

Rörstrand Museum är också museum för ALP, AB Lidköpings Porslinsfabrik, Lidköpings första porslinsfabrik. I det nya museet kommer du att kunna följa ALP-spåret genom museets salar.