Basutställning

Rörstrand Museum är stängt för ombyggnation.

Rörstrand Museum berättar om keramikens kraft men också dess förgänglighet. Kraften lyfts fram genom föremålen i sig, förgängligheten genom dess scenografiska inramning.

Vi har föreställt oss stunden då människan lyckats skapa det största och vackraste keramiska föremålet någonsin i historien. I den triumf då pjäsen lyfts fram för allmän beskådan går den i tusentals bitar. Om man kunde frysa tiden just innan alla skärvorna når marken får man Rörstrand Museums nya utställningsscenografi. Ett vackert kaos av förgänglighet bildar fond för Rörstrands underbart sköna former.

White arkitekter 2008

I snart 300 år har Rörstrands porslinsfabrik legat i frontlinjen för keramisk funktion och skönhet. Fabriken med R-stämpeln tillverkade allt från praktkeramik till pottor och folkkära klassiker. Tusentals arbetsliv och en stab av konstnärer gav Rörstrand en position som keramisk kronjuvel med ett produktflöde av fajanser, jugend, vackrare vardagsvara, Swedish Grace, popkeramik, murriga serviser och konstgods. Se det på Rörstrand Museum!