Fältspatporslin

Servisen Liljor av Alf Wallander 1900-1908

Servisen Liljor av Alf Wallander 1900-1908

Fältspatporslinet, det “äkta” porslinet bygger på samma recept av leror som kineserna använde för att framställa “det vita guldet”, vars hemlighet gäckade européerna i över 1000 år. Ryggraden i fältspatporslinet är kaolinet, en ren vitbrännande primärlera som legat stilla på sin ursprungliga plats, tex. de kaolinrika, djupa lagren i Kao Ling i Kina, där människans porslinshistoria föddes på 600-talet.

Kaolin, kvarts och fältspat bildar fältspatporslin som bränns högt (1400 grader) och ger en vit, genomskinlig skärv som inte suger åt sig vatten. Rörstrand började tillverka sitt fältspatporslin på 1870-talet.

Porslinsglasyren har en sammansättning som liknar massans men med en högre tillsats av de flussmedel som gör att den ser ut som glas. Glasyren blir då också extra härdig mot kemisk och mekanisk påverkan, egenskaper som passar bra hos ett servisgods. Den höga bränntemperaturen begränsar färgvalet och dekorer som inte tål hög värme måste därför brännas i en extra dekorbränning vid lägre temperatur.

Alla porslinstillverkare har någon gång drömt om att kunna serietillverka ett fältspatporslin som inte går sönder när man tappar det i golvet. Tack vare skickliga tekniker och en modern utrustning blev Rörstrand först med denna bedrift. Om du vill prova bör du se till att du gör det med en kopp eller tallrik ur Rörstrands Hållfastservis.