Samhällsdebatten, Foto: Bertil Wreting, Nationalmuseum

Lisa Larson på Rörstrand

Fråga: Känd keramiker på tio bokstäver.
Svar: Lisa Larson.

Under hösten och vintern 2010-2011 visade vi känt och okänt av en av porslinsfabriken Gustavsbergs mest framträdande profiler, folkkära Lisa Larson. Här fick man möjlighet att studera kända serier som Lilla och Stora Zoo, ABC-flickorna, Traffic mfl och dessutom studera lite av den unika produktion som bär Lisas signatur. Utställningen var producerad av Gustavsbergs Porslinsmuseum i samarbete med Keramikstudion Gustavsberg och med stöd av Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Vy från utställningen Rörstrandarnas syn på saken med några av aktörerna

Rörstrandarnas syn på saken

En dokumentations- och intervjuserie som mynnade ut i en utställning där f d “Rörstrandare” fick berätta om sitt arbete och sin arbetssituation på Rörstrandsfabriken i Lidköping. Det blev 14 personliga porträtt som visades under hösten 2010.

Popkannan från 1968

Inger Persson – Poppigt och Personligt

2010 års färgstarka sommarutställning visade en unik exposé över Inger Perssons 26 år på Rörstrandsfabriken.  Här fanns popkannor, färgglada snurror, fåglar och fat. I dagens sökande efter personlighet och originella uttryck i form, färg och inredning har Inger Perssons keramik en självklar position. Utställningen vandrade vidare till Gustavsbergs Porslinsmuseum och sedan till Söderhamn.

Poetiskt keramikägg av Sylvia Leuchovius

Sylvia Leuchovius – lyrik i lera

Utställningsvåren 2010 ägnades åt en av Rörstrands mer dolda konstnärer, Sylvia Leuchovius. Med poetisk keramik med blommor, fjärilar och fåglar firade vi vårens ankomst. Utställningen vandrade vidare till Falkenberg.