Nobeldukning

Nobel – Fest och servis med guldkant

Året avslutades med en Nobelutställning där porslin, glas, bestick och textil bildade enheten vi är vana att se varje 10 december på Nobeldagen.

Scott's Cumbrian Blue(s) Barsebäck No:2

Cumbrian Blues på Rörstrand

Under hösten 2009 gästades museet av den engelske konstnären Paul Scott, som under flera år intresserat sig för museets samling av kopparplåtar. I utställningen visades keramiska verk med mönster från bl a dessa.

Pastelldekorerat porslin från 1980-talet

80-tal på Rörstrand – keramik i yuppiens tid

Sommarutställningen 2009 tog oss tillbaka till årtiondet då stilen fixades med axelvaddar och hårspray. Även på det keramiska området slog stilen igenom med full kraft och uttryck som yuppiekeramik föddes. Detta var också de ljusa pasellfärgernas och de geometriska mönstrens årtionde.

Dukat bord med 1700-talsfajanser

Dukade bord – porslin från fyra sekler

Under våren 2009 visades en klassisk exposé över olika stilar och trender som varit förknippade med det dukade bordet. Gräddvita och spröda fajanser från 1700-talet mötte asiatiskinspirerat porslin från 2000-talet.