Temautställningar

IMG_0694

Gunnar Nylund – keramisk äventyrare

Förlängd till 8 oktober 2017

Rörstrands Gunnar Nylund är en av våra mest kända och folkkära keramiker och formgivare. Hans föremål finns överallt i många hem. Att ha en ”nylundare” hemma ger glädje och stolthet, en kärlek som hållit i sig genom åren. 2017 är det 20 år sedan Gunnar Nylund gick ur tiden och Rörstrand museum hyllar honom med en sommarutställning som visar hans breda spektrum som konstnär och designer, men också som privatperson och Lidköpingsbo.

1931 anställdes Nylund som konstnärlig ledare på Rörstrand, där han förverkligade sina funktionalistiska idéer och gav fabriken ett tydligt uttryck. Nylund ritade omkring 60 serviser under sin första tid på Rörstrand. Han demokratiserade stengodset genom industriella system för former och glasyrer och låga prislappar. 1932 slog Nylund igenom stort som stengodspionjär. En nylundare var en föremålsdröm om bättre liv och status. Idag upptäcker vi Gunnar Nylund igen.

Under femtiotalet arbetade Nylund mest med offentliga keramiska väggar, medan hans seriegods och djurskulpturer sålde stadigt. I slutet av 1960-talet lanserades Nylunds jultallrikar, en serie som löpte i hela 31 år. På äldre dagar lanserade han fantastiska och allt märkligare planer, baserade på hans teorier om platsvinkelsystemet som styrde universum. Inte konstigt att Gunnar Nylund mot slutet av sitt liv kallades för ”Skånes Leonardo Da Vinci”.