Temautställningar

IMG_0614_web IMG_0732_web

En hyllning till Marianne Westman

Marianne Westman är en av Rörstrandshistoriens mest värdefulla konstnärer. Tidigt under 2017 nåddes vi av nyheten om hennes bortgång, vår svenska porslinsmamma. I sommar skulle hon fyllt 90 år.

Hennes gärning på Rörstrand förtjänar att lyftas fram om och om igen. Vi verkar aldrig tröttna på hennes glada dekorer och finurliga föremål. I sommarens utställning på Rörstrand Museum visas återigen kända och okända skatter signerade denna legendar. En del av föremålen har aldrig visats tidigare och kommer direkt från Westmans egen samling.

Hon började sin bana på den stora porslinsfabriken lite trevande men utvecklade snabbt en egen stil och en förståelse för både fabrikens och marknadens krav på formgivaren. Succéerna radades upp under 1950- och 60-talet med serier som Frisco, Pomona, Picknick, Mon Amie, My Garden och många fler. I slutet av 1960-talet hade hon utvecklats till Rörstrands mest lönsamma formgivare då hennes design stod för 45 % av produktionen. Hon var fabrikens bäst betalda kvinna, fick priser och internationella medaljer.

Och Mariannes popularitet står sig. Än idag, ett halvt sekel senare, är hennes formgivning hett eftertraktad, både inom riket och utomlands.

Marianne Westman föddes i Falun 1928. Stämningar och atmosfärer i dalaköken präglade flickan, som ofta fick sitta och rita för att inte vara i vägen. Efter flickskolan sökte Westman till Konstfack 1946. Hon drömde om att starta eget krukmakeri.

Men krukmakardrömmarna blev till storindustri. Efter examen 1950 fick Marianne en tre månaders provanställning på Rörstrand. Hon anställdes av den karismatiske VD:n Fredrik Wehtje, som snart belåtet kunde konstatera att unga fröken Westman tog sin uppgift på så stort allvar att hon föll i gråt över en sprickande tekanna. Resten är svensk konst- och industrihistoria.

Rörstrand värnar om sin Marianne. Under våren 2017 fick ett antal elever på Konstfack i uppdrag av Rörstrand att skapa ett nytt porslinsmönster med inspiration från Marianne Westmans rika produktion. Projektet kallades Tribut till Marianne Westmanoch i utställningen visas mönstren som blev resultatet och något om vägen fram till deras tillblivelse. Några av mönstren kommer att lanseras på svenska marknaden under nästa år.

Utställningen En hyllning till Marianne Westman pågår 17/6-30/9 2018