Rörstrand 290 år – skål!

Publicerat: 8 februari 2016

Rörstrand fyller 290. Det svenska porslinets kronjuvel är en av Europas äldsta porslinstillverkare och Rörstrand Museum i Lidköping firar i sommar med en glänsande jubileumsutställning. Här visas det bästa och det skönaste, allt från 1700-talets högklassiga fajanser till Filippa K. Det blir klassiker och doldisar, skafferiporslin, lyxkeramik och konstnärliga experiment, fingertoppsplockat ur museets magasin.

Rörstrands 290 år är inte bara en hyllning till svensk design, hantverk och industrialism, utan också ett firande av 290 års keramisk vänskap. Vi människor och Rörstrands porslin är gamla goda vänner. De flesta av oss använder dagligen keramiska föremål: kaffekoppen till frukost, tallrikar till lunch, skålar, fat, muggar. Dag ut och dag in. Det är en pågående kärlekshistoria. Rörstrands produkter har gjort vardagarna lättare, lite mer glänsande och hoppfulla. Porslinet har följt oss genom generationerna och de varma känslorna lever vidare in i framtiden.

Med drömmar om det förnäma kinesiska porslinet startades Rörstrand i Stockholm 1726. Vitglaserad fajans målades med blått för att efterlikna porslin, och en säregen, svensk keramisk konst föddes. Blått på vitt var Rörstrands specialitet också på 1800-talets storserviser och med 1900-talets vackrare vardagsvara. Efter 200 års drift i Stockholm flyttade Rörstrand till Göteborg, för att efter tio år på västkusten etablera sig modernt i Lidköping. Nästan 70 år senare, i december 2005, släcktes fabrikens ugnar. Men varumärket består, med tillverkning utomlands, och porslinet behåller sin tidlösa rörstrandskänsla.
Liksom vid Rörstrands tidigare jubileer lyfts en speciell sorts föremål fram: nu är det dags för skålen, vårt kanske mest ursprungliga keramiska redskap. Här visas bålskålar, skålar i jugendstil, art deco, swedish grace och funkis, skålar för vardag och skålar som konst.

Utställningen pågår 13/6-31/8 2016

Klicka på respektive bild nedan för att ladda ned den tillhörande filen. Bilder levereras i .tif, logotyper finns i formaten .jpg och .eps.

Kronskål

Bålskål - fajans - 1765

Blåvitt

Koka blå - Hertha Bengtson

Terrin flintgods ca.1800

Picknick - Marianne Westman

Mon amie - Marianne Westman

Blå eld - Hertha Bengtson

Logotyp - JPEG

Logotyp – JPEG

Logotyp - EPS

Logotyp – EPS

Fotografi 1 och 3 är tagna av Daniel Ström, resterande fotografier är tagna av Patrik Johansson.