1970-tal

Servisen Sylvia lanserades 1976 till Rörstrands 250-årsjubileum. Modell: Marianne Westman, dekor: Sylvia Leuchovius

1970-71. En dyster tid för Rörstrand då man låter avskeda ca 200 anställda för att öka lönsamheten. Både konstnärer och duktiga yrkesmän tar med sig sina kunskaper från fabriken.

1974. Irländska Jackie Lynd anställs som konstnär liksom Bertil Lundgren. Jackie Lynd kom från den engelska porslinsindustrin och fascinerades av den svenska naturen och de många små röda stugorna. Detta återspeglade sig sedan i hennes formgivning.

1975. Arabia köper Uppsala-Ekebykoncernen med Uppsala-Ekeby, Rörstrand, Gävle och norska Egersund.

1976. Lagom till 250-årsjubileet sätter man samman en stor utställning på Läckö Slott där ungefär 2700 föremål ur företagets produktion visas upp. Rörstrand Museum invigs. En av Rörstrandsformgivarna, Bertil Lundgren, blir den förste museichefen. Idag förfogar museet över en samling om ca 15000 föremål från företagets rika produktion.

1978. Wärtsilä-koncernen köper Rörstrand.